Vluchtelingen opvangen: de reis van bisschop Van den Hout naar Griekenland

gast: Mgr. Van den Hout

31 maart 2022

podcast door: Ulrike Nagel

Van 13 tot en met 18 maart reisde bisschop Van den Hout naar Griekenland met een reisgezelschap van de Nederlandse Raad van Kerken. De reis voerde langs vluchtelingenkampen en diaconale projecten. Er waren ontmoetingen met journalisten die over de vluchtelingen berichten, met NGO’s en kerkleiders. Waarom is het belangrijk dat de kerken het gebied bezoeken waar veel vluchtelingen terechtkomen? En hoe was het daar? De bisschop van Groningen-Leeuwarden, die in de bisschoppenconferentie het referentschap missie heeft, vertelt over bijzondere mensen die hulp geven en over programma’s die vluchtelingen ondersteunen met praktische hulp of door talentenprogramma’s.

Van 13 tot en met 18 maart reisde bisschop Van den Hout naar Griekenland met een reisgezelschap van de Nederlandse Raad van Kerken. De reis voerde langs vluchtelingenkampen en diaconale projecten.

Maar de reis bevestigt ook de indruk dat de mensenrechten vaak niet worden gerespecteerd, vertelt de bisschop. Het wordt mensen moeilijk gemaakt om een asielaanvraag te doen. “Het asiel hoeft niet verleend te worden, maar je moet je wel kunnen melden. Mensen hebben het recht om een aanvraag te kunnen doen”, zegt de bisschop. “We zijn ook in een Grieks-orthodoxe parochie in Thessaloniki geweest die destijds ontstaan is doordat christelijke vluchtelingen van elders zich daar vestigden. Men weet in Griekenland dat men een geschiedenis heeft van vluchtelingen ontvangen en vluchtelingen zijn. Dus het besef dat men mensen die nu vluchteling zijn moet helpen, is er sterk, heb ik gemerkt.”

De opvang van migranten en vluchtelingen in Europa is een politiek vraagstuk en herverdeling van vluchtelingen een discussiepunt tussen landen. Wat zegt de Kerk als het gaat om de opvang van vluchtelingen? Op 18 maart verscheen een pastorale brief van de Nederlandse bisschoppen met als titel: “Vluchtelingen mogen een beroep op ons doen”. En bisschop Van den Hout zegt: “In het Oude Testament wordt gezegd dat wij de vluchtelingen hun rechten moeten erkennen, want we zijn zelf ook vluchteling geweest.”

Wat kan de bisschop doen? En wat doen parochies om te helpen? “Daarbij gaat het overigens niet alleen om vluchtelingen”, zegt de bisschop. “Het gaat ook om de thuislozen en de armere bevolkingsgroepen die het erg moeilijk hebben en opgevangen moeten worden. Dat gebeurt door vaak heel erg enthousiaste mensen. Op de reis kwamen we een Spaanse vrouw tegen die in Athene in een soepkeuken met een aanstekelijk enthousiasme dagelijks vele mensen eten geeft.”

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven