Missie: Wanneer ga jij een grens over?

gast: diaken Vincent de Haas

22 september 2019

podcast door: Daphne van Roosendaal

Diaken Vincent de Haas werkt bij de Katholieke Bijbelstichting (KBS). Hij maakte een bijbels leesrooster vanwege de missiemaand die de Kerk in oktober viert. Het leesrooster begint met enkele teksten uit het Oude Testament, maar bevat vooral veel teksten over de apostelen Petrus en Paulus. De één maakte lange reizen. De ander bleef dichter bij huis. Maar beiden waren missionaris. “Het zit hem niet in de afstand die je aflegt”, vertelt diaken De Haas in deze podcast. Waar gaat het dan wel om en hoe kun jij ook een missionaris zijn? Luister de podcast.

In het bijbels leesrooster van de KBS voor de missiemaand in oktober staan vooral veel teksten over de apostelen Petrus en Paulus. De één maakte lange reizen. De ander bleef dichter bij huis. Beiden waren missionaris.

“We kunnen ons spiegelen aan de apostelen Petrus en Paulus als de eerste grote missionarissen in de wereld. Van Paulus is ooit uitgerekend dat hij minstens 7.000 kilometer over land heeft gereisd en 9.000 over de zee. Dat zijn veel kilometers. Zeker in die dagen. Wij zijn meer aan één plek gebonden, zoals Petrus meer gebonden was aan Jeruzalem. Maar het gaat niet om het reizen. Het gaat ook niet om het ver weg trekken”, vertelt diaken De Haas. “Het gaat allereerst om de vraag: wat betekent dat wat Jezus tegen mij zegt? Om vervolgens met anderen te delen wat je ontdekt hebt. Daar hoef je misschien niet eens de deur voor uit. En je kunt ook met je buren praten. Met de mensen in je parochie. Met de mensen op je werk. Spreek je wel eens met hen over waar je in gelooft en in wie je gelooft?”

“God neemt jou in zijn dienst om instrument te zijn van zijn liefde in deze wereld. We zijn het ons misschien wel te weinig bewust dat we allemaal een instrument zijn van Gods liefde in de wereld.” Die wereld ziet er nu anders uit dan tweeduizend jaar geleden voor Petrus en Paulus. West-Europa is bijvoorbeeld sterk geseculariseerd. “Maar de basisvragen blijven hetzelfde,” zegt De Haas. “We leven in een eindeloos universum, op een kleine stip ergens in een uithoek. Ben je een toevalstreffer, of heeft God je met een doel op deze aarde gezet? Dat is een vraag die elke mens zal moeten beantwoorden en die we in het licht van Jezus tot een liefdevol antwoord kunnen maken. Zo zal Paulus niet gepreekt hebben en Petrus ook niet, maar dat is wel een opdracht die voor ons ligt.”

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven