Mgr. De Jong: “Gaan we genoeg naar zieken toe?”

gast: Mgr. De Jong

21 februari 2022

podcast door: Daphne van Roosendaal

In februari viert de Kerk de Wereldziekendag. Paus Franciscus schreef een boodschap voor deze dag. Daarin roept hij op tot naastenliefde en barmhartigheid. In deze podcast gaan we daarover in gesprek met Mgr. De Jong. De hulpbisschop van Roermond is bisschop-referent voor de zorg. Hij vertelt over de boodschap van de paus, licht belangrijke onderwerpen eruit en onderstreept hoezeer de zorg voor zieken is verbonden met het geloof in Jezus.

In deze podcast vertelt Mgr. De Jong over de boodschap van de paus voor Wereldziekendag 2022. Hij licht belangrijke onderwerpen eruit en onderstreept hoezeer de zorg voor zieken is verbonden met het geloof in Jezus.

De evangelies vertellen over de ontmoetingen van Jezus met mensen die aan verschillende ziekten leden. En een van de werken van barmhartigheid is het bezoeken van de zieken. “Als ik de boodschap van de paus lees, voelt dat voor mij eerlijk gezegd als een gewetensonderzoek”, zegt Mgr. De Jong. “Ga ik genoeg naar zieken toe? Wanneer heb ik voor het laatst een zieke bezocht? Jezus besteedde zoveel tijd aan de zieken dat ik me afvraag: hoe doe ik dat? En ten tweede: is de parochie een plaats waar zieken zich thuis voelen?”

In de boodschap richt paus Franciscus zich tot alle mensen die werken in de gezondheidszorg. Maar de oproep om zieken nabij te zijn is nadrukkelijk breder. “De zieken bezoeken is een uitnodiging die door Christus gericht wordt tot al zijn leerlingen”, schrijft de paus. Bisschop De Jong onderstreept dat: “We zijn allemaal geroepen om Jezus present te stellen.”

Wat is volgens hem de kern van de boodschap van de paus voor deze Wereldziekendag? En als er één ding is waar we echt mee aan de slag moeten, wat is dat?

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven