In gesprek met de Syrisch-katholieke patriarch

gast: Patriarch Ignatius Youssef III

02 november 2021

podcast door: Daphne van Roosendaal

In oktober bracht de Syrisch-katholieke patriarch Ignatius Youssef III een bezoek aan Nederland. Hij had daarbij in Arnhem een ontmoeting met vertegenwoordigers van kerkelijke organisaties die projecten ondersteunen in Libanon en het Midden-Oosten.

Patriarch Ignatius Youssef III woont in Beiroet. Deze stad werd op 4 augustus 2020 hard getroffen door de explosie in de haven. De patriarch vertelt over de moeilijke situatie in Beiroet en in Libanon en over de situatie van de Syrisch-katholieke gelovigen die in Irak en Syrië wonen.

Patriarch Ignatius Youssef III woont in Beiroet. Deze stad werd op 4 augustus 2020 hard getroffen door de explosie in de haven. De patriarch vertelde over de moeilijke situatie in Beiroet en in Libanon. Hij sprak ook over de situatie van de Syrisch-katholieke gelovigen die in Irak en Syrië wonen.

Bisschop Van den Hende is bisschop-referent voor de Oosterse Kerken. Hij was aanwezig bij deze ontmoeting en leidde het gesprek. Na afloop zegt hij: “Dit zijn ontmoetingen die heel concreet uitwisseling mogelijk maken. Zo horen we als christenen over grenzen heen binnen onze katholieke gemeenschap van de directe problemen en noden en uitdagingen waar christenen elders mee te maken hebben.”

Geert van Dartel van de Katholieke Vereniging voor Oecumene organiseerde de ontmoeting. “Libanon heeft te maken met hele grote problemen. Denk aan de explosie in de haven van Beiroet en de economische crisis die tot een grote verarming leidt in het hele land”, vertelt hij na afloop. “En wat mij erg heeft getroffen is dat de christenen Midden-Oosten door de eeuwen heen altijd hebben kunnen leven en overleven als minderheid, maar dat nu meer dan ooit hun voortbestaan als zodanig op het spel staat.”

Het bezoek van patriarch Ignatius Youssef III aan Nederland vond plaats van 16 tot en met 18 oktober.

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven