Coronavirus: Lockdown in Liberia

gast: Colinda Janssen

13 mei 2020

podcast door: Ulrike Nagel

“Het ebolavirus heeft bijna twee jaar gewoed. Dat was toen ook al een totale lockdown.” Colinda Janssen is werkzaam voor de SMA (Sociëteit voor Afrikaanse Missiën) in Liberia. “Mensen vochten tegen een onzichtbare vijand. En nu komt daar weer het coronavirus overheen. Het land lijkt maar niet te mogen opbouwen.”

Colinda Janssen is werkzaam voor de SMA (Sociëteit voor Afrikaanse Missiën) in Liberia. Toen het coronavirus uitbrak, gingen de grenzen dicht. Haar stelde het voor het dilemma: in Liberia blijven, of terugkeren naar Nederland.

Toen het coronavirus uitbrak, gingen de grenzen dicht. “Het land nam meteen voorzorgsmaatregelen, waardoor het virus het land niet in zou kunnen komen”, vertelt ze. Haar stelde het voor het dilemma: in Liberia blijven, of terugkeren naar Nederland.

Die beslissing was niet makkelijk, want ze ervaart het als haar roeping om als lekenmissionaris uitgezonden te zijn. Liberia is een van de armste landen ter wereld. Er zijn veel mensen die gehandicapt zijn geraakt in de burgeroorlogen van de jaren ’90. Colinda: “Je ziet heel veel mensen die niet kunnen werken op straat leven, mensen die erg getraumatiseerd zijn. Er is corruptie en mensen raken aan de drugs en belanden in de criminaliteit.”

Ze vertelt over de lockdown in Liberia en de impact die de coronacrisis heeft op het kerkelijk leven: “Er zijn net als in Nederland geen vieringen. Als mensen niet naar de kerk kunnen, heeft dat grote consequenties. Priesters ontvangen geen collectes meer. Daardoor hebben ze niet alleen zelf geen inkomen, maar daardoor kunnen ze ook andere mensen niet helpen.”

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven