Coronavirus: Een lege Sint Pieter voelt al gauw onnatuurlijk

gast: Roderick van Attekum

02 april 2020

podcast door: Ulrike Nagel

Roderick van Attekum (33) is priester van het bisdom Roermond. Hij studeert sinds 2016 aan het Pauselijk Bijbelinstituut in Rome en heeft de paus als buurman. Bijzonder is dat hij tijdens de quarantaine nog naar buiten kan en kan wandelen in de Vaticaanse tuinen. Hij vertelt hoe stil het leven in Rome is geworden. “Drie weken geleden was de Sint Pieter nog open en ineens, toen de ‘code rood’ naar heel Italië werd uitgebreid, werden de basiliek en het plein gesloten. Ineens was er helemaal niemand meer.” Een lege Sint Pieter, want ook daar mag hij nog komen, is even interessant, maar voelt al gauw onnatuurlijk, vertelt hij.

Roderick van Attekum (33) is priester van het bisdom Roermond. Hij studeert in Rome en heeft de paus als buurman. Hij vertelt hoe stil het leven in Rome is geworden door de quarantaine vanwege het coronavirus.

In Italië zijn er, net als in Nederland, op dit moment geen publieke vieringen. “Ineens heb je een lege kerk voor je. Ik mis de dynamiek, dat je samen bij God komt, tot Hem bidt en samen viert. Als priester ben je onderdeel van die Kerk samen met de mensen. Ik denk tijdens de eucharistieviering heel bijzonder aan de mensen die nu niet de mis kunnen vieren. Die neem ik extra in mijn gedachten en gebeden mee.”

“Deze periode wordt misschien, juist omdat we niet meer samen kunnen vieren, een moment van bezinning wat het betekent voor ons om de communie te ontvangen, om Kerk te zijn en te bidden”, vertelt hij. “Hopelijk kunnen we ondanks de moeilijkheden die we nu hebben sterker worden in ons geloof.”

Tijdens de quarantaine is er in ieder geval meer tijd om te lezen. “Een studieboek waar ik eerder een maand over deed, lees ik nu in 5 a 6 dagen uit”, vertelt hij. Maar wat hij vooral leert “is dat het een geschenk is om te leven. De Bijbel zegt al in het scheppingsverhaal dat het leven een geschenk van God is. Ik ervaar dat nu nog des te meer.”

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven