Corona in Brazilië: Het is een enorme uitdaging

gast: Hermien Boudens

23 juni 2020

podcast door: Ulrike Nagel

“Ik denk dat het virus hier nog echt heel veel slachtoffers zal maken.” Dat vertelt Hermien Boudens vanuit het noordoosten van Brazilië. In maart werden alle cursussen stilgelegd op het kerkelijke dienstencentrum waar ze werkt en er zijn allerlei maatregelen genomen door de lokale overheid en de deelstaat. Landelijk is president Bolsonaro echter van mening dat mensen niet thuis kunnen blijven, omdat dat de economie schaadt.

“Ik denk dat het virus hier nog echt heel veel slachtoffers zal maken,” vertelt Hermien Boudens vanuit het noordoosten van Brazilië.

Begin juni meldden de media dat nergens in de wereld het coronavirus iedere dag zoveel levens eist als in Brazilië. Meer dan 730.000 Brazilianen zijn sinds de uitbraak positief getest, en zeker 38.000 mensen zijn aan het virus overleden. Hermien: “De deelstaten doen wat ze kunnen om het in goede banen te leiden. Heel veel mensen zijn zeer bezorgd over de nabije toekomst. Anderen hebben het niet zo in de gaten, houden geen afstand en blijven niet thuis.” Ze is daarom erg bezorgd om de toekomst.

“Door het coronavirus en de manier waarop daar vanuit de regering op gereageerd wordt, zal de armoede de komende maanden schrikbarend toenemen. Het is een enorme uitdaging om weer opnieuw te beginnen. Opnieuw de mensen te organiseren en wegen te zoeken om de hoop levend te houden. Daar moeten we voor gaan staan de komende tijd.”

Net als in Nederland ontdekt ook de Kerk in Brazilië de mogelijkheden van online vergaderen en ontmoeten. “We hebben ook veel groepen via WhatsApp. Het is wat behelpen, maar daar wordt veel gebruik van gemaakt. Alleen weer niet door de armste mensen. Als het inkomen wegvalt, is het eerste wat eruit gaat de internetverbinding. Veel mensen hebben dus moeite om zo te communiceren. Maar we doen wat we kunnen.”

Dit is de eerste van twee podcasts vanuit Brazilië. In de volgende podcast: de Nederlandse priester Matthias Ham.

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven