Corona in Brazilië: Er gebeurt iets opmerkelijks in de Kerk

gast: Matthias Ham

27 juni 2020

podcast door: Ulrike Nagel

Terwijl in Nederland de coronamaatregelen worden versoepeld, woekert de pandemie door. Op 21 juni werden wereldwijd meer dan 183.000 nieuwe coronabesmettingen geconstateerd. Volgens de WHO was dit het grootste aantal besmettingen op één dag tot dan toe. Brazilië is een van de landen die hard worden geraakt. We spreken met priester Matthias Ham. Hij woont en werkt, met enkele onderbrekingen, al sinds 1974 in Brazilië, waar hij op 30-jarige leeftijd priester werd gewijd.

Brazilië is een van de landen die hard worden geraakt door het coronavirus. We spreken met priester Matthias Ham. Hij woont en werkt, met enkele onderbrekingen, al sinds 1974 in Brazilië, waar hij op 30-jarige leeftijd priester werd gewijd.

Hij is er betrokken bij de opzet van een priester- en diakenopleiding voor late roepingen en vertelt over het dagelijkse leven nu in Brazilië. “Afstand bewaren vinden mensen moeilijk. Je kunt hier niet iemand tegenkomen zonder een hand te geven, een omhelzing of schouderklopje. Mensen op afstand houden is hier eigenlijk onbeschoft.”

De president van Brazilië is van mening dat mensen niet thuis kunnen blijven, omdat dat de economie schaadt. Het is beangstigend vindt de priester, omdat inzichten van de wetenschap en de WHO niet serieus worden genomen. Hij vertelt over demonstraties die nu plaatsvinden en zegt: “Niet alleen in Brazilië, maar ook in India en Afrika zie je dat mensen tegen isolatie zijn. Rijke mensen willen geen isolatie en steunen de president, want zij kunnen wel wat voor zichzelf zorgen. En de armen mensen kunnen zich geen isolatie veroorloven, want zij moeten werken en de bus nemen.”

De opleiding waar hij werkt is nu gesloten. Ook alle scholen en universiteiten zijn dicht. De gouverneur van de deelstaat heeft aangegeven dat kerken met voorzorgsmaatregelen weer open kunnen. Maar de bisschoppen maakten een andere keuze. “Zij hebben gezegd: dat doen we niet, we zijn verantwoordelijk voor het leven.”

“Mensen missen de communie en de eucharistieviering,” vertelt Matthias Ham. Maar er gebeurt ook iets opmerkelijks: “Het is een gekke gewaarwording, maar het geloof wordt levendiger.”

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven