Sluit video

Een unieke bedevaart: eens in de zeven jaar

maandag 7/5/2018

Play

Hij vindt slechts één keer in de zeven jaar plaats: de heiligdomsvaart Maastricht. Het begon in de vroege middeleeuwen als een pelgrimage naar het graf van Sint Servaas. “De eerste keer dat de heiligdomsvaart in de annalen van Maastricht wordt vermeld is 1391,” weet Joseph Goumans. De voorzitter van de Vereniging het Graf van Sint Servaas vertelt hoe nu tijdens twee grote ommegangen op de beide zondagen tijdens de heiligdomsvaart duizenden deelnemers het thema van de heiligdomsvaart uitbeelden.

Dat thema is in 2018: Doe goed en zie niet om. “Het is een geweldig thema,” reageert Harry Kuijpers van de Broederschap van Sint Servaas. “Doe iets en verwacht niks terug. Het is een van de mooiste thema’s die we ooit gehad hebben.”

Tijdens de heiligdomsvaart worden de relieken van de heilige Servaas getoond, de noodkist en het borstbeeld van Sint Servaas. Die ‘noodkist’ heet zo, omdat hij met name in tijden van grote nood door de stad wordt gedragen. De eerste keer was 1409.

Zo’n lange traditie doorgeven aan nieuwe generaties is een grote verantwoordelijkheid. Joseph Goumans: “Er wordt altijd gezegd door generaties Maastrichtenaren: onze generatie zal het niet kapot laten gaan. Daaraan is gekoppeld de vraag: wat zal de volgende generatie doen?”

Met die spannende vraag ging een groep studenten van University College Maastricht aan de slag. Ryan Martin Kelly vertelt wat zij vonden.

De heiligdomsvaart 2018 vindt plaats van 24 mei t/m 3 juni!

 

Meer van:

Deze heilige lag 38 jaar op bed

Lees verder

24 uur voor de Heer? Dat kunnen wij ook

Lees verder

Hiermee inspireert paus Franciscus mensen

Lees verder

Jongeren lopen de Stille Omgang in Amsterdam

Lees verder

Kardinaal bezoekt boerderij in Twente

Lees verder

Bisschop Wiertz neemt afscheid

Lees verder

Allerzielen en de doden begraven

Lees verder

Bisschop Liesen bezoekt zorginstelling ZorgSaam in Zeeuws-Vlaanderen

Lees verder