Sluit video

Ramadan: Vaticaan schrijft moslims brief over duurzaamheid

donderdag 8/6/2017

Play

Dit jaar verschijnt de vijftigste brief van het Vaticaan aan de moslims bij gelegenheid van de Ramadan. “Ik stuur die groet natuurlijk toe aan allerlei moslim organisaties,” vertelt Berry van Oers van het Secretariaat van de Nederlandse Kerkprovincie. In deze video vertelt Van Oers waarom de brief uit Rome echt een manier is om met elkaar in gesprek te gaan. De brief gaat over duurzaamheid en de zorg voor ons gemeenschappelijk huis.

In april van dit jaar bezocht paus Franciscus Caïro, waar hij de imam van Al-Azhar-moskee ontmoette. Berry van Oers: “De paus is een hele sterke man op het gebied van het gebaar. Als je de beelden bekijkt, omhelst hij de imam van Al-Azhar-moskee, die ook de grote man is van de universiteit van Caïro. Die beelden gaan de hele wereld over. Dat drukt een boodschap van vrede uit: wij willen samen met jullie moslims werken voor de vrede en tegen geweld.”

2017-06-02-ramadan_brief_vaticaan_1

Van Oers is auteur van het boek ‘In dialoog’. In dat boek gaat hij in op dialoog en samenwerking van christenen met moslims, hindoes en boeddhisten gezien vanuit de Rooms-Katholieke Kerk. Hij bestudeerde daartoe belangrijke Vaticaanse documenten die verschenen zijn op het gebied van de interreligieuze dialoog in de voorbije vijftig jaar, van paus Paulus VI tot en met paus Franciscus.

“De interreligieuze dialoog wordt vanuit het Vaticaan echt neergezet als een prioriteit,” constateert Berry van Oers. Hij vertelt over die dialoog en benoemt: de dialoog van de deskundigen, de dialoog van de sociale actie (samenwerking) en de dialoog van het leven. Het boek ‘In dialoog’ bevat ook handreikingen vanuit zijn eigen ervaring. “Veel mensen valt op dat het eigenlijk heel eenvoudig is,” aldus Van Oers in deze video.

De brief aan moslims vanwege de Ramadan gaat deze keer over samenwerking op het gebied van duurzaamheid, de zorg voor ons gemeenschappelijk huis. De Nederlandse vertaling is opgenomen in het bericht op rkkerk.nl

Bestel het boek van Berry van Oers: In dialoog met mensen van andere godsdiensten en levensbeschouwingen. Over de grondslagen, de doelen, de plaatsen, de varianten en de praktijk van dialoog en samenwerking (160 blz., SRKK, Utrecht, 2015, ISBN-EAN 978-90-824431-0-3).

2017-06-02-in_dialoog_vaticaan_2

Meer van:

De heilige Franciscus: radicaal en edelmoedig

Lees verder

De goedheid van de heilige zuster Marie Adolphine

Lees verder

In Musselkanaal aan de maaltijd

Lees verder

Maria is Onze Lieve Vrouw van Eiteren

Lees verder

Een jaar lang rozenkrans gebed voor de vrede

Lees verder

Met geloof, hoop en liefde de straat op

Lees verder

“Onzen Dag” in Elshout

Lees verder

Dit voelt als een bezoek bij vrienden

Lees verder