Zoals God jou roept, roept Hij ook anderen

gast: Mgr. Van den Hende

03 februari 2019

podcast door: Daphne van Roosendaal

Het onderwerp van de catechese die Mgr. Van den Hende verzorgt tijdens WJD@Home was hetzelfde als de catecheses die de bisschoppen in Panama gaven, vanuit het thema van de WJD: “Zie de dienstmaagd des Heren; mij geschiede naar uw woord” (Lucas 1, 38).

Terwijl van 25 tot 27 januari 700.000 jongeren aan de slotmis van de Wereldjongerendagen in Panama begonnen, stapten zo’n 180 Nederlandse deelnemers op de boot naar Ameland voor het thuisprogramma van de WJD. Mgr. Van den Hende van het bisdom Rotterdam gaf er een catechese. In deze podcast vertelt hij daarover.

Mgr. Van den Hende: “Steeds opnieuw roept God mensen. In onze tijd roept Hij ook jullie. En als Maria zegt: ‘Grote dingen heeft Hij aan mij gedaan’, zouden we zelf na kunnen denken: Waar ben je God tegengekomen? Waar heb je kracht en moed van Hem ontvangen?”

De bisschop spreekt uitgebreid over roeping. “God roept ons en wij mogen zeggen: hier ben ik.” Hij legt uit dat roeping uniek en gemeenschappelijk is: “Er wordt een persoonlijk antwoord gevraagd. Aan ieder van ons en zo dat het een geheel mag vormen.”

“Als we het samen uitspreken, is het ook dat we zeggen: hier zijn wij. Niet als individuen los van elkaar, maar als personen die samen het volk van God mogen zijn. Ieder van jullie is een unieke persoon. Met je eigen naam en geschiedenis en hart en je geweten. Een unieke persoon, niet dat je zo bijzonder bent dat je de rest niet meer nodig hebt, of dat de rest verbleekt bij jouw aanwezigheid. Nee, zoals God jou roept, zo zal Hij ook anderen roepen. Maar het is wel steeds opnieuw uniek, omdat God met ieder zijn verhaal van heil schrijft.”

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven