Wat kunnen we nu met de synode?

gast: Danny Hakvoort

13 november 2018

podcast door: Ulrike Nagel

Bijna een maand lang spraken bisschoppen en jongeren uit de hele wereld in Rome met elkaar over jongeren, geloof en roeping. Danny Hakvoort was in maart bij de voorbereidende gesprekken voor deze synode. Hij volgde de ontmoeting in oktober daarom met veel belangstelling.

“Roeping is meer dan het priesterschap of het huwelijk, werd gezegd. Het gaat ook over hoe jij en ik ons leven invullen en hoe we onze plek vinden in de samenleving.” Danny Hakvoort was in maart bij de voorbereidende gesprekken. Hij volgde de bisschoppensynode in oktober daarom met veel belangstelling.

“Zoals Mgr. De Jong zei: er is ontzettend veel gedaan en nu is het aan ons om de dingen die uit de synode zijn gekomen in de praktijk te brengen,” vertelt Danny. Het slotdocument van de bisschoppensynode vat drie weken gesprek samen. Danny: “Een valkuil van de synode is, dat er zo ontzettend veel is gezegd. Er is over van alles gesproken. Waar begin je dan?”

“We moeten jongeren helpen om invulling te geven aan hun leven en hun plek te vinden. Want als ze hun plek vinden, geloven we, zullen ze Christus vinden.” Volgens Danny kun je daarvoor enerzijds dicht bij huis beginnen, bij de jongeren die in de kerk zijn, en anderzijds jongeren ook opzoeken op de plek waar ze zijn.

“Je kunt jongeren niet ergens heen wijzen, maar je kunt meelopen,” zegt Danny. De synode zelf deed dit ook: “Bisschoppen gingen tijdens de synode met jongeren uit eten, ze zijn mee de kroeg in gegaan en hebben samen voetbal gekeken.” De bisschoppen hebben meer van de jongeren gezien en ook geleerd. Danny: “Bisschoppen waren vroeger ook jong en weten wat dat is. Maar nu zit er een hele digitale wereld om jongeren heen. Het was leuk om te zien dat jongeren aan een bisschop uitleggen wat WhatsApp is. En dat een bisschop dat vergelijkt met hoe hij vroeger brieven schreef.”

“De ouderen hebben misschien de wijsheid van hoe je dingen aanpakt en de jongeren het enthousiasme. Die hebben elkaar nodig om iets nieuws op te zetten,” vertelt Danny. “Die creatieve Kerk is denk ik het belangrijkste, waar we mensen centraal stellen en God als bestemming van hun leven, en waar we die liefde van God aan iedereen kunnen laten zien.”

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven