Deze zusters maakten al 15.000 mondkapjes

gast: Zuster Fabiola

06 juni 2020

podcast door: Ulrike Nagel

Zuster Fabiola Kusumastuti woont in Indonesië. Ze is daar lid van de congregatie van de zusters JMJ (Jezus, Maria Jozef), die in de negentiende eeuw werd opgericht in Nederland. Er zijn meer dan driehonderd zusters JMJ in Indonesië. Zuster Fabiola vertelt hoe het hen vergaat, wat zij doen tegen corona en hoe je mensen vanuit je geloof kunt helpen.

Zuster Fabiola woont in Indonesië. Ze vertelt wat de zusters doen tegen corona en hoe je mensen vanuit je geloof kunt helpen.

“Het is momenteel echt zwaar in Indonesië, want de coronapandemie heeft invloed op alle gebieden van het leven. Net als in Nederland. Het verschil is dat Indonesië niet zo’n rijk land is als Nederland. Er is steeds meer armoede, steeds meer mensen die geen baan hebben. We zien veel bedelaars.”

Normaal gesproken helpen de zusters mensen van dichtbij, maar door de coronamaatregelen kan dat nu niet, want iedereen moet zoveel mogelijk thuisblijven. Maar de zusters hebben zich aangepast en zijn begonnen met het maken van gratis mondkapjes. “We wonen met tien zusters in huis, zeven van ons zijn lerares, ik ben van huis uit arts, twee van ons studeren. We hebben onszelf geleerd hoe we mondkapjes moesten maken.”

Zodoende hebben de zusters sinds april al 15.000 mondkapjes gemaakt, die over heel Indonesië worden verspreid.

“We geven weg en komen niets tekort.”

In Indonesië wordt net als in Nederland meer dan voorheen gebruik gemaakt van sociale media en het livestreamen via YouTube. “We leren veel van de pandemie,” vertelt zuster Fabiola. “Er zijn veel positieve punten die opkwamen, bijvoorbeeld de relaties en netwerken die ontstonden over de grenzen heen van religie, etniciteit, cultuur, parochies en bisdommen. We hebben zoveel nieuwe vrienden en vriendinnen nu.”

De zusters geven alles wat ze maken gratis weg en krijgen daarvoor veel hulp van donateurs: “We hebben naaimachines gekregen, stoffen, draad, voedsel en vitamines. We geven weg en komen niets tekort.”

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven