Danny Hakvoort is in Rome voor de jongerensynode

gast: Danny Hakvoort

22 maart 2018

podcast door: Ulrike Nagel

“De presynode werkt eigenlijk hetzelfde als een echte synode. We nemen dezelfde stappen als een echte synode. Maar het wordt allemaal geleid door jongeren. Jongeren vertalen de documenten. Jongeren hebben deze vragen geschreven. En jongeren beantwoorden de vragen.”

Danny Hakvoort is de enige Nederlandse jongere die uitgenodigd is in Rome voor de jongerensynode (19-25 maart). De Kerk is aan het inventariseren wat jongeren bezig houdt met het oog op de bisschoppensynode in oktober 2018.

De paus krijgt ook te horen wat jullie allemaal verzamelen?

Danny: “We zijn met z’n allen één groot document aan het schrijven, een ‘final document’, waar we allemaal achter staan. Dat wordt meegegeven aan degenen die in oktober deelnemen aan de bisschoppensynode en aan de paus om richting te geven aan deze synode. Uiteindelijk is het aan hen in hoeverre zij ons document meenemen.”

Betekent het dat de kerk moderner wil worden?

Danny: “Ik denk niet dat de Kerk moderner of ouderwetser wil worden. Dat is in de Kerk niet zo’n onderwerp. Maar de Kerk ziet wel: we raken het contact met jongeren kwijt en eigenlijk willen we jongeren helpen om hun plek in de wereld te vinden. Alle jongeren. Niet alleen christelijke jongeren. Daarom willen ze jongeren horen. Paus Franciscus heeft gezegd: het is geen groot proces van verandering, maar wel een groot proces van luisteren van de Kerk. De Kerk gaat niet zozeer grote beslissingen nemen, maar de paus hoopt wel dat heel veel mensen plaatselijk een luisterend oor aan jonge mensen kunnen bieden. En dat dit een soort handleiding mag worden van hoe je nou jongeren helpt met hun plek vinden in de wereld.”

Danny: “Wat er mooi aan is, is dat er hier ook mensen zijn van andere geloven en mensen van andere christelijke genootschappen. Zelfs mensen die zich atheïst of agnost noemen zijn aanwezig bij deze ontmoeting. Dus het is een heel breed publiek dat hier gehoord wordt.”

Op de eerste dag konden de jongeren de paus vragen stellen. Krijg je dan ook antwoorden op dingen die je vraagt?

Danny: “Op sommige momenten wel, op sommige momenten niet. Op een gegeven moment kreeg de paus een vraag, die eigenlijk een hele harde vraag was, van een dame die uit Afrika naar Rome kwam om te werken. Zij belandde in de prostitutie en zag dat heel veel klanten katholiek waren. Zij vroeg zich af of de paus daar een antwoord op kon geven. Het was de eerste vraag die aan de paus werd gesteld. Het is een ‘unfiltered dialogue’, dat kon je inderdaad merken. Je hoorde dat de zaal een beetje terugdeinsde. De vragen zijn voorbereid en de paus heeft ook heel veel op papier, maar je zag hem het papier wegleggen. Hij noemde prostitutie een criminaliteit, tegen de mensheid. Hij sprak er zich tegen uit. Maar wat ik soms wel eens lastig vindt bij dit soort onderwerpen is dat er dan niet wordt gezegd: we vinden het als Kerk soms ook moeilijk om over seksualiteit te praten. We hebben daar allerlei ideeën over die eigenlijk niet meer aansluiten bij de huidige realiteit. Niet dat ze veranderd moeten worden, maar er is geen gesprek over. Maar misschien moet het gesprek ook vanuit ons komen.”

Terwijl de jongeren dat juist ook een onderwerp vinden?

Danny: “Ja. Toch moet ik heel eerlijk zeggen dat in onze groep onze gespreksleider aan het eind van de week zei: waarom hebben jullie het eigenlijk helemaal niet over seksualiteit gehad? Soms hebben wij daar zelf dus ook een duwtje voor nodig. Toen we het hadden over jongeren en relaties, hebben we het over vriendschap gehad en over sociale media relaties. Maar seksualiteit hebben wij in het groepje ook niet besproken. Totdat we dus eigenlijk een push kregen. Dus ik merk enerzijds dat het heel belangrijk is voor jongeren, maar anderzijds dat we het zelf ook wel lastig vinden om erover te praten.”

Wat gaat Rome uiteindelijk doen met alle informatie die jullie verzamelen?

Danny: “Het ‘final document’ dat we maken, wordt gepubliceerd. De wereld kan dus zien wat wij geantwoord hebben, samen met mensen in de Facebookgroep. We zitten hier met 340 jongeren. Maar iedereen heeft ook kunnen antwoorden via Facebook.”

Hoe vaak doet de Kerk dit, zo met jongeren praten?

Danny: “Dit is de eerste keer die ik ken dat ze op zulke grote schaal met jongeren praten. We hebben de Wereldjongerendagen, waar geluisterd wordt naar jonge mensen en waar de talenten van jonge mensen worden ingezet. Maar dit is de eerste keer dat het via een enquête en via Facebook gebeurt. Dit is de eerste keer dat ze ook echt een Facebookgroep hebben. Want het Vaticaan zendt normaal alleen. Dus het is de eerste keer dat zij ontvangen, ook op sociale media. Dus dat is wel heel bijzonder.”

Het ‘oude Rome’ praat met de jonge mensen uit de hele wereld. Voel je dan een generatieverschil, dat hele oude mensen iets van hele jonge mensen willen weten?

Danny: “Ik voel eigenlijk het generatieverschil niet zo. Ik vertelde gisteren nog tegen iemand van het Vaticaan, dat ik dacht dat er alleen maar oude mensen in het Vaticaan werkten. Maar de priesters en de mensen die we hier tegenkomen zijn heel jong. De staf die deze synode leidt, is tussen de 35 en 45. Ik voel de generatieclash wel, want ik kom soms priesters tegen die het lastig vinden om met jonge mensen te praten en die ook zeggen: waar wil de Kerk nou met die synode heen, ze gaan luisteren naar jongeren en er zijn zelfs jongeren bij van buiten onze Katholieke Kerk, hoe kunnen die nou iets zeggen over de Kerk? Daar voel je wel de clash. Want in een wereld waarin we sociale media hebben, kan iedereen meepraten. In die wereld leven wij al. We zijn al gewend dat mensen meepraten over onze Kerk. Maar sommige priesters, niet alle priesters, vinden dat wel heel lastig. Ik denk dat daar echt het generatieverschil is. Er zijn priesters die gewend zijn dat mensen naar hen toekomen. En er zijn priesters die gewend zijn om naar de mensen toe te gaan. En wat wij hier continu zeggen is: haal mensen op waar ze zijn. Als ze niet meer in de kerk zijn, moet je ze ergens anders gaan zoeken. Als ze wel in de kerk zijn, moet je ook kijken wat hun leefwereld is. Voor een groot deel wordt daar al heel goed bij aangesloten. Maar er zijn ook echt landen waar dat echt wel moeilijk is.”

Danny: “Ik hoop dat die schreeuw, om naar mensen toe te gaan en mensen op te halen waar ze zijn, gehoord wordt in Rome. En dat ook bisschoppen dat tegen elkaar gaan zeggen: op welke plekken kunnen wij nog meer aanwezig zijn? Ik denk dat het proces van de synode belangrijker is dan de synode zelf. Ik denk dat het niet zozeer gaat om die synode zelf, maar om de cultuuromslag die nu met deze synode plaatsvindt.”

Waar zit die cultuuromslag hem in?

Danny: “Het Vaticaan heeft in het proces van de synode jongeren al betrokken en kerkprovincies echt gevraagd om naar de jongeren te luisteren. Die vraag is anders als voorheen. Dat wij nu hier zijn om de synode voor te bereiden dat is al anders. Het maakt dat je jonge mensen over de hele wereld hebt, die dadelijk teruggaan naar hun kerkprovincie en zeggen: goh, dat en dat heb ik daar gehoord en daar zou ik iets mee willen.”

Nou is dit eigenlijk een voor-vergadering. Hoe gaat het na deze week verder?

Danny: “De echte synode komt in het najaar. Daar mogen enkele jongeren spreken die hier zijn geweest. En dan zal er een kerkelijk document uitkomen.”

Ben je er zelf bij in het najaar?

Danny: “Dan gaan de bisschoppen in overleg. Misschien gaan er ook jongeren met elkaar of met de bisschoppen in overleg. Ik weet niet of ik dat zelf ben, of dat dat andere jongeren zullen zijn. Maar er gaat natuurlijk een bisschop vanuit Nederland. En ik hoop dat die bisschop nog even in zijn eigen bisdom, in zijn eigen parochies, in gesprek gaat met jonge mensen voordat hij naar Rome gaat en dat hij het goede nieuws naar Rome toe mag brengen, dat jongeren voor de Kerk willen werken en met de Kerk op weg willen gaan.”

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven