Bisschop Choennie in Suriname: Corona komt bovenop armoede

gast: Mgr. Choennie

16 juni 2020

podcast door: Ulrike Nagel

Suriname telt één bisdom: het bisdom Paramaribo. Mgr. Karel Choennie is er de bisschop sinds 2016. We vragen hem naar de impact van het coronavirus in Suriname. Lang leek het goed te gaan in het land. Pas op 4 april overleed de eerste persoon aan corona. Slechts tien personen waren besmet en zes weken lang kwamen er geen nieuwe besmettingen bij. Maar na de verkiezingen van 25 mei, die werden verloren door president Bouterse, steeg het aantal coronabesmettingen. En dat in een situatie van groeiende armoede.

Suriname telt één bisdom: het bisdom Paramaribo. Mgr. Karel Choennie is er de bisschop sinds 2016. We vragen hem naar de impact van het coronavirus in Suriname.

Bisschop Choennie vertelt dat inflatie alle spaargelden van mensen tenietdoet en hen in de winkels confronteert met dagelijks stijgende prijzen. “Corona komt daar nog bovenop,” zegt hij. “Het zou een regelrechte ramp zijn als de aantallen besmettingen toenemen.”

Economisch gezien verkeert Suriname in zwaar weer. En dat zou eigenlijk niet hoeven, stelt hij: “We zijn in alle opzichten een gezegend land, we hebben een enorm potentieel. Er is onlangs een grote olievondst gedaan voor de kust, er is goud, er is vruchtbare landbouwgrond en een redelijk goed opgeleide bevolking. Dus eigenlijk is het onvoorstelbaar dat wij met zoveel natuurlijke rijkdommen en hulpbronnen die God ons heeft gegeven toch zo arm zijn.”

“Door de geldontwaarding ontstaat een groeiende armoede, terwijl er enorm potentieel is om te kunnen leven van wat God ons gegeven heeft. We kunnen eigenlijk alleen maar uit de crisis komen door eensgezind te werken. Wie er ook aan de macht is, we zullen iedereen nodig hebben met zijn of haar deskundigheid.”

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven