Video’s over ‘die oude mensen’

dinsdag 3/10/2017

“Het feit dat de mensen niet zeiden ‘Och, die oude man, die hebben we niet meer nodig’. Dat is iets dat aanspreekt in onze tijd.” Dit zegt abt Gerard Mathijsen osb in ‘katholiek leven vandaag’, de gedrukte nieuwsbrief van katholiekleven.nl. Dit najaar start een nieuwe reeks filmpjes, waarin abt Mathijsen, die zelf op leeftijd is, spreekt over de waarde van de ouderdom.

De eerste video, ‘Wijsheid van een stokoude monnik’, gaat over de heilige Martinus van Tours en word gepubliceerd op zijn feestdag op 11 november. “Hij is de oudste monnik in het Westen die we kennen. Hij is stokoud geworden, 81 jaar,” vertelt abt Mathijsen. “Toen hij merkte dat zijn krachten afnamen en zijn einde nabij was, zeiden de mensen: ‘Maar Martinus, je kunt ons toch niet alleen laten? Wat moet er van ons terechtkomen?’ En toen bad Martinus heel mooi: ‘Heer, als ik nog nodig ben voor U en voor uw mensen, dan wil ik wel blijven leven. Maar ik zou ook heel graag heengaan om bij U te komen.’”

“Blijkbaar heeft de Heer hem gehoord, want hij is toen gestorven. Maar die bereidheid om bij de mensen te blijven, om tot het laatst van dienst te kunnen zijn, is bijzonder. En ook het feit dat de mensen niet zeiden ‘Och, die oude man, die hebben we niet meer nodig’. Dat is iets dat aanspreekt in onze tijd. Die oude mensen kunnen we nog heel goed gebruiken. Die hebben ons nog iets te zeggen. We kunnen leren van de mensen die tegen Martinus zeiden: ‘Vader, verlaat ons niet.’”

Deze week wordt ‘katholiek leven vandaag’ verzonden aan abonnees. Download de pdf!

Podcast pilot

In de nieuwsbrief is op pagina 1 en 4 ook aandacht voor de podcast pilot van katholiekleven.nl. Een podcast is radio die je via internet kunt downloaden en luisteren. Dit najaar maakt katholiekleven.nl enkele podcasts als ‘pilot’ om te kijken hoe je inhoudelijk tot interessante rubrieken komt en hoe de techniek werkt. De redactie sprak hierover in september tijdens de meet & greet in Utrecht. Het was een inhoudelijke en positieve uitwisseling, die stimuleert om de podcastplannen verder te ontwikkelen met het oog op de programmering in 2018.

(Foto: Ramon Mangold)
20150711_brielle_natbedevaart_ramonmangold_067_950

 

Meer nieuws: