Vaticaan hervormt eigen communicatiestructuren

dinsdag 14/2/2017

Mgr. Dario Viganò is hoofd van het Secretariaat voor Communicatie van het Vaticaan. Hij leidt de reorganisatie van de communicatie-afdeling van het Vaticaan. Hij heeft ook een boodschap voor alle mensen die actief zijn in de kerkelijke communicatie. Op 10 februari publiceerde de katholieke nieuwssite Crux een interview met hem.

De reorganisatie van de communicatie-afdeling van het Vaticaan behelst een integratie van onder meer de Vaticaanse radio, tv en websites. “De belangrijkste aanleiding voor deze reorganisatie is de hedendaagse context van communicatie. Omdat de context verandert, moet ook onze organisatie worden aangepast. Alle media van het Vaticaan, met een groot en roemrijk verleden, moeten worden vernieuwd in het licht van de digitale cultuur. Deze reorganisatie is begonnen in de jaren ’90. Paus Franciscus heeft het proces bevorderd, maar het is iets waarover al meer dan twintig jaar wordt gesproken.”

Digitale media bieden kansen om mensen te ontmoeten.

Er zijn kansen voor de Kerk, legt hij uit: “Digitale media bieden kansen om mensen te ontmoeten. De Kerk leeft waar mensen van vlees en bloed leven.” Maar hij is voorzichtig als hem wordt gevraagd naar sociale media en evangelisatie: “Ik zou daar wat voorzichtig in willen zijn. Evangelisatie heeft te maken met het Evangelie en heel duidelijk met een persoonlijke ontmoeting met de Heer.” Digitale media kunnen daarbij helpen en de weg effenen, “maar het is niet genoeg om te lezen om alles te weten te komen.”

Gevraagd naar zijn boodschap voor mensen die actief zijn in de kerkelijke communicatie, bijvoorbeeld in parochies, zegt hij: “Hoe enthousiaster je bent over het Evangelie van barmhartigheid, hoe meer je mensen zult willen vertellen over de schoonheid en fascinatie van een ontmoeting met de Blijde Boodschap. Laat jezelf verleiden door die Blijde Boodschap, want als we bij God willen horen, worden we zijn voeten, zijn handen, zijn ogen.”

(Bron: www.cruxnow.com)

Foto: Ramon Mangold
20161116_rome_sintpieterplein_algemeneaudentie_ramonmangold_26_950x515

Meer nieuws: