Programmering 2018: nieuwe podcasts over geloof en jongeren

vrijdag 5/1/2018

“We hebben interessante en vooral ook leuke gesprekken gehad met jongeren over de Kerk. Dat merk je als je naar de podcasts luistert.” Projectcoördinator van katholiekleven.nl, Daphne van Roosendaal, vertelt over de ervaringen met de eerste podcasts die katholiekleven.nl in 2017 maakte. En over een goed voornemen voor 2018.

Ze verwijst naar de podcast die nu online is gekomen met Limarley Kingsale en Marike Falke, godsdienstdocent en student theologie. Zij vertellen daarin dat de geloofskennis onder jongeren erg aan het uitdunnen is. Limarley had dit jaar brugklassers die niet gehoord hadden van Adam en Eva, maar wel van het tv-programma ‘Adam zoekt Eva’.

Marike merkt in haar parochie dat jongeren vooral heel veel praktische vragen hebben: Waarom heeft de Kerk keuzes gemaakt zoals ze die heeft gemaakt? Wat betekenen de liturgische kleuren en waarom zitten, staan en knielen we in de mis? Dat moet je jongeren kunnen uitleggen. Maar je moet ze ook kunnen uitleggen waarom het voor hen persoonlijk zinvol is om op zondag naar de kerk te gaan, zo vertellen ze.

Praktische vragen en persoonlijke relevantie.

Katholiekleven.nl sprak ook met Danny Hakvoort die in Rome met jongeren uit de hele wereld een congres meemaakte met bisschoppen, kardinalen en wetenschappers. En de podcast interviewde bisschop Liesen, die vertelt hoe hij in zijn jonge jaren ontdekte dat de Bijbel meer is dan een boek: “Ik was 17 en de tekst die ik las liet zien hoe iemand alles wat hij heeft in kan ruilen voor God. Dat was voor mij een bevestiging, een soort ontdekking ook. Niemand heeft daar ooit zo duidelijk met mij over gesproken als ik het daar kon lezen.”

Van Roosendaal: “Dat enthousiasme van jongeren, alles willen geven en ervoor willen gaan, kwam ook terug in de podcast die we maakten met fotograaf Ramon Mangold. Hij wilde ‘alles’ van de Katholieke Kerk in Brabant in beeld brengen. Na tien jaar fotograferen ligt er nu een fotoboek van het formaat flinke stoeptegel.”

“Jongeren hebben het vermogen om zichzelf totaal te geven zonder iets terug te houden.”

Paus Franciscus spreekt jongeren aan op hun enthousiasme. Hij doet dat rond de Wereldjongerendagen en ook rond de komende bisschoppensynode. Het Voorbereidend Document voor deze bisschoppensynode citeert Vaticanum II over dat jeugdige enthousiasme: “wat de kracht en schoonheid van jongeren uitmaakt, [namelijk] het vermogen om verheugd te zijn aan het begin van een onderneming, om zichzelf totaal te geven zonder iets terug te houden” (Boodschap van Vaticanum II aan de jongeren, 8 december 1965).

De podcast pilot was inhoudelijk een interessante onderneming, waarmee thema’s inderdaad verder uitgediept konden worden. En het was een goede manier om de techniek en de interviewtechniek uit te proberen. Daarbij werd ook nog een uitstap gemaakt naar Den Bosch, waar katholiekleven.nl op de eerste Werelddag van de Armen sprak met bisschop De Korte.

De ervaringen zijn dusdanig positief dat de podcast in 2018 een vast onderdeel wordt van de programmering van katholiekleven.nl. Vanwege de actualiteit van de bisschoppensynode en de relevantie voor parochies zullen deze nieuwe podcasts het thema jongeren en geloof verder uitdiepen in gesprek met jong én oud.

Volg de podcasts via
via iTunes
via SoundCloud
via RSS-feed

Meer nieuws: