Paus: ‘We worden geoordeeld overeenkomstig onze liefde’

woensdag 29/11/2017

“Aan het eind van ons leven zullen we worden geoordeeld overeenkomstig onze liefde. We worden geoordeeld naar onze concrete inspanningen om Jezus lief te hebben en te dienen in de minsten van onze broeders en de mens in nood.” Dit zei paus Franciscus op zondag 26 november. Hierin echoot een citaat van de heilige Johannes van het Kruis, dat de paus al eerder onder de aandacht bracht in het heilig jaar van de barmhartigheid: “In de avond van het leven zult u geoordeeld worden overeenkomstig uw liefde” (Misericordae vultus, 15).

De evangelielezing deze zondag was Matteüs 25, waarin de werken van barmhartigheid naar voren komen (Matteüs 25, 31-46). Jezus zegt er: “Al wat gij gedaan hebt voor een dezer geringsten van mijn broeders hebt gij voor Mij gedaan.” Paus Franciscus: “Deze tekst raakt ons telkens opnieuw, omdat hij laat zien hoe de liefde van God tot ons komt. Jezus identificeert zich met ons. Maar niet als het ons goed gaat, als we gezond en gelukkig zijn. Nee, Hij identificeert zich met ons als we in nood zijn.”

“Jezus identificeert zich met ons als we in nood zijn.”

Jezus komt niet alleen bij het laatste oordeel, zoals Matteüs 25 vertelt. “Hij komt elke dag naar ons toe, op zoveel verschillende manieren, en Hij vraagt ons om Hem te verwelkomen,” aldus de paus. “En het kritische punt, als we worden geoordeeld, zal zijn onze concrete liefde voor onze naaste in nood.”

Na het Angelus gebed sprak de paus zijn verdriet uit over de aanslag op een moskee in Egypte op 24 november, waarbij meer dan 230 mensen werden gedood en nog vele mensen meer gewond raakten. “Ik blijf bidden voor de vele slachtoffers, voor de gewonden en de hele gemeenschap, die zo zwaar getroffen is.”

(Bron: Catholic News Agency)

Op de Werelddag van de Armen luncht de paus met 1.500 mensen in de audiëntiezaal van het Vaticaan. (Foto © Servizio Fotografico – L’Osservatore Romano)
2017-11-29-werelddag-van-de-armen_03644_19112017_950x475

 

Meer nieuws: