Paus Franciscus: ‘Hoop is de stuwkracht in het hart van mensen’

donderdag 28/9/2017

Tijdens zijn wekelijkse audiëntie sprak paus Franciscus woensdag 27 september over “vijanden van de hoop” en benadrukte wederom hoe belangrijk het is migranten te verwelkomen. Hij deed dit door een nieuwe wereldwijde campagne aan te kondigen van Caritas Internationalis: ‘Deel de reis’. Deze campagne wil een ontmoeting met migranten en vluchtelingen tot stand brengen.

Zoals alle goede dingen in de wereld heeft zelfs de hoop vijanden,” aldus de paus. Hij haalde daarbij het verhaal aan uit de Griekse mythologie over de doos van Pandora. Eenmaal geopend, ontsnapten alle kwaden van de wereld uit die doos. De paus voegde daaraan toe dat velen echter vergeten dat er wel iets achterbleef in de doos: de hoop “die het leven ondersteunt, het beschermt, het bewaart en het doet groeien.”

Volgens de paus is de hoop “het goddelijkste dat bestaat in het hart van de mens,” omdat het mensen doet geloven dat het morgen beter zal zijn ondanks de pijn en teleurstelling van vandaag. “Hoop is de stuwkracht in het hart van degenen die hun huis verlaten en soms ook hun gezin en familie – ik denk daarbij aan migranten – om een beter leven te vinden, met meer waardigheid voor henzelf en hun geliefden,” zo zei de paus. In de kwestie rond migratie is hoop tweerichtingsverkeer, zo voegde hij daaraan toe: “Het is ook de stuwkracht in het hart van degenen die welkom heten: het verlangen te ontmoeten, kennis te maken, met elkaar in gesprek te raken… hoop is de stuwkracht om de reis te delen.”

Met wijd open armen, klaar voor een oprechte, hartelijke omhelzing.

‘Deel de reis’ van Caritas Internationalis (een federatie van katholieke liefdadigheidsinstanties over de hele wereld) richt zich op het zorgen voor praktische manieren waarop katholieken migranten en vluchtelingen kunnen ontmoeten en gezinnen kunnen helpen die hun thuisland moesten verlaten op zoek naar een beter leven.

“Ik moedig u aan om dit prijzenswaardige initiatief te steunen als uitdrukking van onze solidariteit met onze vele broeders en zusters in nood. Dergelijke initiatieven zijn een teken van een Kerk die probeert open, inclusief en verwelkomend te zijn,” aldus paus Franciscus. Hij opende zijn armen wijd richting de toehoorders en riep gelovigen op migranten en vluchtelingen op die manier te verwelkomen: “met wijd open armen, klaar voor een oprechte, hartelijke omhelzing – een beetje zoals deze colonnade op het St. Pietersplein die de Moederkerk vertegenwoordigt die iedereen omarmt die dezelfde reis deelt.”

(Foto © Servizio Fotografico – L’Osservatore Romano)
2017-09-27-301229_27092017_caritas_internationalis_sharethejourney_950

Meer nieuws: