Paus Franciscus vraagt ‘goed nieuws’ te vertellen

dinsdag 24/1/2017

Paus Franciscus vraagt iedereen die werkzaam is in de media om mensen verhaallijnen aan te reiken die in de kern ‘goed nieuws’ zijn. “We moeten de vicieuze cirkel doorbreken van onrust en de spiraal van angst die het gevolg is van de voortdurende focus op ‘slecht nieuws’,” zegt de paus.

De paus vraagt dit in zijn boodschap voor de 51ste Wereld Communicatie Dag. Het thema van de boodschap van de paus is: “Wees niet bevreesd, want Ik ben bij u” (Jesaja 43, 5). Hoop en vertrouwen communiceren in onze tijd.

Paus Franciscus benadrukt dat het niet de bedoeling is om menselijk leed te ontkennen of naïef te zijn. Wel is het nodig om het gevoel van moedeloosheid tegen te gaan. Want, zo zegt de paus, in een mediawereld die denkt dat goed nieuws niet verkoopt, en waar menselijk leed en het mysterie van het kwaad makkelijk veranderen in entertainment, is er altijd het gevaar dat ons geweten in slaap sukkelt en dat we pessimistisch worden.

Gericht op oplossingen. Een boodschap die ontvangers inspireert tot een positieve en verantwoordelijke benadering.

Met zijn boodschap voor Wereld Communicatie Dag wil de paus een bijdrage leveren aan een “open en creatieve manier van communicatie, die nooit het kwaad verheerlijkt maar in plaats daarvan concentreert op oplossingen en die ontvangers van de boodschap inspireert tot een positieve en verantwoordelijke benadering.” Daarom vraagt de paus iedereen om mee te werken aan het vertellen van verhaallijnen van ‘goed nieuws’.

Dat goede nieuws is Jezus Christus. In Hem heeft God zijn solidariteit getoond met elke menselijke situatie. We hoeven dan ook niet bevreesd te zijn, want Hij heeft oog voor al zijn kinderen.

De boodschap van de paus werd gepubliceerd op 24 januari. Wereld Communicatie Dag vindt plaats op 28 mei 2017, de zondag voor Pinksteren. De boodschap werd, zoals gebruikelijk, bekendgemaakt op de feestdag van Franciscus van Sales. Hij is de patroonheilige van de journalisten.

(Foto: Ramon Mangold)
20161115_rome_sintpieter_nederlandsedag_ramonmangold_163_950x525

Meer nieuws: