Je leven geven is weg naar heiligheid

donderdag 13/7/2017

Paus Franciscus opent een nieuwe weg naar een eventuele zalig- of heiligverklaring. Mensen die hun leven heldhaftig geven in dienst van een ander kunnen voortaan zalig of heilig verklaard worden. Dit criterium verschilt van het martelaarschap. De paus denkt bijvoorbeeld aan mensen die zich met gevaar voor eigen leven voor de volle 100% inzetten voor zieken, en daardoor sterven.

Dit staat in het motu proprio ‘Maiorem hac dilectionem’ (‘Er is geen grotere liefde’) dat paus Franciscus op 11 juli publiceerde. De titel is een citaat uit het Johannesevangelie, waar we lezen dat niemand grotere liefde heeft dan hij die zijn leven geeft voor zijn vrienden (Johannes 15, 13).

Voor een zalig- of heiligverklaring is volgens het motu proprio nodig, dat iemand vrijwillig zijn leven geeft uit liefde voor de ander en daarbij vrijwel zeker weet dat hij of zij vroegtijdig zal sterven. Het moet duidelijk zijn dat hij of zij de christelijke deugden beleefd heeft en na zijn dood moet iemand bekend staan als heilige persoon. Het wonder dat nodig is voor een zaligverklaring blijft vereist.

(Foto © Servizio Fotografico – L’Osservatore Romano)
2017-07-11-paus-franciscus_00004_09072017_950x510

Meer nieuws: