Dit is het thema van Wereld Communicatie Dag 2019

maandag 1/10/2018

Op 29 september heeft paus Franciscus het thema bekendgemaakt van Wereld Communicatie Dag 2019. Dit is: “Wij zijn elkanders ledematen (Efeziërs 4, 25): Van netwerk gemeenschap naar menselijke gemeenschappen."

Het thema onderstreept het belang van de menselijke persoon als het gaat om communicatie. Daarbij gaat het om dialoog en de mogelijkheid om anderen echt te ontmoeten. Dat veronderstelt luisteren naar elkaar en ook een verantwoordelijk taalgebruik. In zijn eerste boodschap voor Wereld Communicatie Dag (2014) riep paus Franciscus al op om het internet te zien als “een netwerk niet van draden, maar van mensen.”

Een gevaar van sommige gemeenschappen die op sociale media worden gevormd, is dat ze eerder uitsluiten dan insluiten. Paolo Ruffini, prefect van het Dicasterie voor Communicatie, typeert die gemeenschappen in een korte toelichting bij het thema als een ‘stam’ (‘tribe’) meer dan als ‘gemeenschap’. De uitdaging is om binnen de technologische en digitale mogelijkheden die er zijn te werken aan echte menselijke gemeenschappen en ontmoeting. En dat is “hard werken,” aldus Ruffini.

De boodschap van de paus voor Wereld Communicatie Dag 2019 wordt gepubliceerd op 24 januari. Dit is de feestdag van de heilige Franciscus van Sales. Hij is patroonheilige van de journalistiek. Wereld Communicatie Dag vindt plaats op de zondag voor Pinksteren (in 2019 op 2 juni).

(Foto: Ramon Mangold)

 

Meer nieuws: