Boodschap paus Franciscus in de maak over ‘nepnieuws’

woensdag 4/10/2017

In zijn Boodschap voor Wereldcommunicatiedag 2018 zal paus Franciscus zich richten op de schadelijke effecten van nepnieuws (fake news). De paus maakte dit op 29 september bekend via zijn twitteraccount (@Pontifex). Het thema van de boodschap is ‘“De waarheid zal u vrijmaken” (Joh. 8, 32) nepnieuws en journalistiek voor vrede’, zo twitterde hij.

Het thema van de Boodschap voor Wereldcommunicatiedag wordt traditiegetrouw bekendgemaakt op 29 september, het Feest van de heilige aartsengelen Michaël, Rafaël en Gabriël – de aartsengel Gabriël is de patroonheilige van de telecommunicatie. Wereldcommunicatiedag wordt jaarlijks gehouden op de zondag voor Pinksteren. Volgend jaar valt deze dag, die dan zijn 52ste editie beleeft, op 13 mei.

De tekst van de Boodschap voor Wereldcommunicatiedag wordt doorgaans gepubliceerd rond 24 januari, het Feest van de H. Franciscus van Sales, beschermheilige van de journalistiek. Dat geeft de Bisschoppenconferenties ook voldoende tijd om de boodschap te gebruiken in de voorbereiding op Wereldcommunicatiedag. De eerste Wereldcommunicatiedag werd gehouden op 7 mei 1967, tijdens het pontificaat van paus Paulus VI. Deze paus wilde de aandacht vestigen op de media en hun enorme vermogen om de cultuur te veranderen.

Het Vaticaanse Secretariaat voor Communicatie zei in een toelichting op het gekozen thema dat foutieve informatie bijdraagt aan het creëren en voeden van de sterke polarisatie van meningen. Dit bestaat vaak uit het verdraaien van de feiten, “met mogelijke gevolgen voor individueel en collectief gedrag.” In een situatie waarin groepen in sociale media, instituties en de politieke wereld op dit verschijnsel reageren, “wil de Kerk graag haar bijdrage leveren door een reflectie op de oorzaken, logica en consequenties van desinformatie in de media. Zo kan zij helpen bij de bevordering van professionele journalistiek, altijd de waarheid zoekend, en daarmee een journalistiek van vrede die het begrip tussen mensen bevordert.”

Foto © Servizio Fotografico – L’Osservatore Romano
250280_09082017_950

Meer nieuws: