Sluit video

Ik geloof in verantwoordelijkheid en dienstbaarheid

maandag 26/11/2018

Play

Ruud Vink uit Waddinxveen gaat in 2019 voor de vijfde keer mee naar de Wereldjongerendagen. In deze video vertelt hij over de inspiratie die hij er telkens weer opdoet: “De Wereldjongerendagen zijn een oplaadmoment om begeesterd te raken en met energie in Nederland weer voor de Kerk bezig te zijn.”

“Door het samenzijn met jongeren uit de hele wereld weet je: ik sta er niet alleen voor, we vieren en delen over de hele wereld hetzelfde met elkaar. Dat geeft heel veel energie. En ook doordat je ziet dat er in Nederland eigenlijk heel veel jongeren zijn, ook al zijn ze verspreid en zijn het er misschien één of twee per parochie. Alles bij elkaar is het gewoon een hele grote groep. Dat is bemoedigend.”

Bekijk de video, of lees nog even verder onder de foto.

Zijn geloof geeft hem houvast in zijn persoonlijk leven. En het heeft meerwaarde voor zijn werk als projectleider bij een milieu adviesbureau. “Paus Franciscus schreef met Laudato si’ een mooie encycliek over hoe je met de aarde, met de schepping om moet gaan. Net dat stukje extra geeft dat ik mijn werk met heel veel plezier doe. Je weet waarom je dingen doet. Niet alleen om je loonstrookje aan het einde van de maand. Er zit een diepere laag onder.”

“We hebben met elkaar een verantwoordelijkheid om zorgvuldig en goed met de schepping om te gaan. Het is tweerichtingsverkeer. Het is niet alleen maar: we pakken van de aarde en dat is het. We hebben ook zorg en verantwoordelijkheid. Als mens moet je niet alleen maar nemen. Je moet ook iets teruggeven.”

Momenteel is hij in opleiding tot teammanager. “In de Bijbel zit veel dat kan helpen om een goede teamleider te zijn, passages over leiderschap en over talenten. Daar haal ik heel veel inspiratie uit. Ieder mens heeft talenten gekregen. Zonder uitzondering. En je hebt de verantwoordelijkheid om die talenten in te zetten en te gebruiken, ook voor de maatschappij.”

“Denk ook aan de bijbeltekst over het lichaam van Christus, dat we met elkaar de Kerk zijn. Dat zie ik ook in werkverband. Met elkaar vorm je een team en werk je naar iets toe. Die parallellen zijn mooi te trekken tussen enerzijds de Kerk en anderzijds het bedrijfsleven.”

Meer van:

De WJD: Dit gaan we meemaken

Lees verder

Zorg en ethiek: Do you care?

Lees verder

Stelt iemand jou de goede vragen?

Lees verder

Je bent niet de eerste die gelooft en vragen stelt

Lees verder

Ruimtevaarttechniek of priester..?

Lees verder