Sluit video

De goedheid van de heilige zuster Marie Adolphine

maandag 16/7/2018

Play

Elk jaar herdenkt Ossendrecht de sterfdag van de heilige zuster Marie Adolphine. Zij kwam uit dit West-Brabantse dorp en werd missiezuster. Met medezusters reisde ze naar China, waar ze weeskinderen hielp. Op 9 juli 1900 werden de zusters tijdens de ‘bokseropstand’ gedood, samen met twee bisschoppen, twee paters en een broeder. Ze werden met het zwaard onthoofd, eerst de mannen daarna de vrouwen.

Bekijk de video hierboven, of lees hieronder nog even verder.

“Het moet geen geschiedenisverhaal zijn. Het moet meer gaan over: wat doe ik met alles wat er is gebeurd?” vertelt Johan den Ouden van de Stichting Zuster Marie Adolphine. “Hoe zuster Marie Adolphine in het leven stond, de keuzes die ze heeft gemaakt, hoe kan dat mij inspireren om bepaalde dingen te doen? Hoe kijk ik daarnaar en wat betekent dat voor nu?”

“Ze is niet zo ver van ons vandaan,” vertelt ook bisschop Liesen van Breda. De bisschop is hoofdcelebrant tijdens de eucharistieviering op zondag 8 juli en loopt mee in de processie. “Het is maar een dikke honderd jaar geleden. En het is heel dichtbij. Ze was hier. Ze liep hier door de straat. We kijken ontzettend aan tegen de veranderingen van de laatste honderd jaar. En die zijn inderdaad enorm. Maar wij mensen zijn niet zoveel veranderd. Omstandigheden waren anders en referentiekaders. Maar goedheid is goedheid. Toen en nu.”

Op 8 juli 2018 wordt voor de vierde keer in de geschiedenis sinds de jaren ’50 het openluchtspel “De verre bestemming” opgevoerd.

 

 

 

Meer van:

Voor de bisschopswijding: Mgr. Smeets

Lees verder

Samen aan tafel op initiatief van de paus

Lees verder

Deze boodschap hadden jongeren voor de bisschoppen

Lees verder

Kloosternacht: De nacht is een speciaal moment

Lees verder

Dit zijn de drie redenen voor ‘Back to Church Kerkproeverij’

Lees verder

‘Back to Church Kerkproeverij’ voor parochies

Lees verder

De heilige Franciscus: radicaal en edelmoedig

Lees verder

In Musselkanaal aan de maaltijd

Lees verder