Annemiek van Deursen

Blij zijn met kleine dingen brengt geluk.

De Werken Van

Blij zijn met kleine dingen brengt geluk

donderdag 2/8/2018

In Landgraaf is het Consuminderhuis al enkele jaren een succes. Hulp wordt niet zomaar gegeven. Deelnemers doen mee aan een consumindercursus. “Daar leren ze van niets iets maken,” vertelt initiatiefneemster Annemiek van Deursen.

“Ook met weinig geld en weinig spullen kun je goed leven, een huis inrichten of goede maaltijden op tafel zetten. Een taart bakken met één euro. Het gaat om bewustwording.” De cursisten leren budgetteren, koopjes uit de reclamefolders halen, zuinig omgaan met energie. Van Deursen: “Halverwege de cursus zijn ze in staan om naar zichzelf te kijken en hun eigen gedrag te beoordelen. Je ziet mensen gaandeweg veranderen. Weer zelfvertrouwen krijgen.”

Overal op tafel staan terracottabeeldjes van poppetjes die elkaar vasthouden. “We moet het samen doen. Dat is ons motto.” Het Consuminderhuis is ook een plek om sociale contacten te onderhouden. Veel mensen die geholpen zijn, blijven daarna als vrijwilliger hangen. In de handwerkclub, als klusjesman of om de gezamenlijke groentetuin te onderhouden. “Mensen hun eigenwaarde teruggeven, dat is ons doel. Ze gaan weer leven! Leren blij te zijn met kleine dingen. Dat brengt geluk.”

Dit is deel 4 in een reeks van 5. Deze serie ‘Consuminderhuizen Landgraaf en Heerlen’ kwam tot stand in samenwerking met het Bisdom Roermond. Foto’s: Ramon Mangold.

 

Meer van:

Het is fijn om iets voor een ander te kunnen betekenen

Lees verder

Ik moest met mijn gezin met 40 euro rondkomen

Lees verder

Ik help hier met plezier. Voor wat hoort wat

Lees verder

Mensen krijgen weer grip op hun geld en op hun leven

Lees verder

Het is belangrijk om iets van mezelf te geven

Lees verder

We ‘bemoeien’ ons met de vrije tijd van jongeren

Lees verder

Er wordt geen onderscheid gemaakt. Dat vind ik heel belangrijk

Lees verder

Vanuit mijn geloof is het belangrijk om mensen te helpen

Lees verder