Paus: Communiceer met verstand en hart, hoofd en handen

door: Redactie

26 september 2019

foto's door: Servizio Fotografico - L'Osservatore Romano

Paus: Communiceer met verstand en hart, hoofd en handen

Paus Franciscus ontmoette op 23 september in het Vaticaan leden van het Vaticaanse Dicasterie (‘ministerie’) voor Communicatie. Aanleiding was hun plenaire vergadering. Paus Franciscus gebruikte de gelegenheid om met een aantal voorbeelden duidelijk te maken wat communicatie wel en niet zou moeten zijn. De paus grapte dat de aanwezigen door zijn zeven pagina’s tellende redevoering (eigenlijk maar drie) het gevaar liepen in slaap te vallen. Daarom sprak hij liever informeel “vanuit zijn hart” met hen over communicatie.

Paus Franciscus herinnerde de aanwezigen eraan dat communicatie start met een houding: die van God die zichzelf aan ons meedeelt. Op dezelfde manier geven ware communicatoren van zichzelf, zei hij, “waarbij je al je ijzers in het vuur legt” en niets achterhoudt. De paus benadrukte de noodzaak om “alles wat waar, rechtvaardig, goed en mooi” is te communiceren. Daarbij moet gebruik worden gemaakt van “verstand en hart, hoofd en handen - alles.” Volgens hem zien we in liefde de volheid van communicatie.

“De Kerk groeit door getuigenis.”


Paus Franciscus was stellig: je moet niet bezig zijn met een “commerciële” communicatiestijl gericht op het met dwang bekeren van mensen. Hij citeerde emeritus paus Benedictus XVI die ooit zei: “De Kerk groeit niet door bekering, maar door getuigenis.”

De Waarheid communiceren, betekent getuigen met je eigen leven, aldus de paus. “Christen zijn betekent getuige zijn, martelaar zijn.” Hij riep de woorden van de heilige Franciscus van Assisi in herinnering, die zei: “Predik te allen tijde het Evangelie. En gebruik indien nodig woorden.” Het getuigen moet volgens paus Franciscus altijd eerst komen. Onze Kerk is een martelarenkerk, voegde hij eraan toe.

De paus waarschuwde ook voor de verleiding van “berusting.” Berusting weerspiegelt niet de liefde voor God. Het bestaat in de heidense wereld en Jezus zelf waarschuwt zijn discipelen voor het gevaar van “wereldsheid.” Wees niet bang voor “een Kerk van weinigen,” zei de paus, zolang we maar zijn “zoals zout, zoals gist.”

“Berusting weerspiegelt niet de liefde voor God.”

Paus Franciscus riep op tot een communicatie die “zelfstandige naamwoorden gebruikt in plaats van bijvoeglijke naamwoorden.” Zelfstandige naamwoorden definiëren mensen en dingen. In plaats van een bijvoeglijk naamwoord, die om een persoon als “dit of dat” te beschrijven, communiceren zelfstandige naamwoorden “de realiteit van mensen,” zo zei de paus. En dit is wat christelijke communicatoren geroepen zijn om te doen. De paus stelde een “sobere maar mooie” communicatiestijl voor. Niet een ‘Rococo’-achtige schoonheid, maar een schoonheid die zich uitdrukt “door zelfstandige naamwoorden,” door “getuigenis,” door zich in communicatie te mengen.

De paus sloot zijn ‘voor de vuist weg’-opmerkingen af door te zeggen dat communicatoren de taal van de martelaren en de apostelen zouden moeten leren door het herlezen van de Handelingen van de Apostelen en de geschriften van de vroege christelijke gemeenschap. “Communiceer de vreugde van het Evangelie,” zei de paus, omdat “dat is wat God je vraagt te doen.”

Lees ook

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven